Anna Svensson
Född 1973. Bosatt och verksam i Stockholm

Utbildningar:
2003 – 2002 Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, specialelev
2002 – 1997 Kungl. Konsthögskolan, Stockholm
1997 – 1996 Konsthögskolan Valand, Göteborg
1996 – 1994 Pernbys målarskola, Stockholm
1994 – 1991 Fria Målarskolan i Halmstad

Separatutställningar:
2017 Katrineholms konsthall
2017 Kungsängens konsthall
2007 Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm
2006 Galleri Mårtenson & Persson, Båstad
2005 Box Kraftverk, Bjärtrå
2004 Ystads konstmuseum
2003 Botkyrka konsthall, Tumba
2001 Galleri Mejan, Stockholm

Grupputställningar:
2017 Konstnärshuset, ”Showroom Special”, Stockholm
2016 hangmenProjects, ”Women don´t paint very well”, Stockholm
2014 Galleri Mårtensson & Persson, Båstad
2013 Gumbostrand Konst & Form, Finland, ”13 är ett lyckotal - samtidskonst från Sverige”
2012 Växjö konsthall, ”Woodstock 2012”, Växjö
2011 Galleri Mårtensson & Persson, Stockholm
2011 Historiska museet, Stockholm, vandringsutställningen ”Resan fram och tillbaka” (Riksomfattande turné mellan 2012-2014)
2011 Stockholms läns museum, Stockholm, ”Sjukt bra konst”
2009 Galleri Mårtensson & Persson, Båstad
2009 Art in Office, EMI kontor i Stockholm
2008 Market Art Fair, Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm
2006 Market Art Fair, Galleri Mårtenson & Persson, Stockholm
2005 Candy-Land, Stockholm
2005 Trygve Lie Gallery, New York, USA
2005 Neues Kunsthaus Arenshoop, Ahrenshoop, Tyskland
2005 Zanabazar Museum of Mongolian fine art, Ulanbator, Mongoliet
2004 Sveriges Allmänna konstförening, ”Tidssnitt”, Stockholm
2002 Taidesalonki Husa, Tammerfors, Finland
2002 Galleri Andréhn–Schiptjenko, Stockholm

Stipendium:
2017 Konstnärsnämndens tvååriga arbetsstipendium
2009 Stiftelsen Längmanska Kulturfonden
2007 Byggnads kulturstipendium
2005 Svenska Institutet, resestipendium till Mongoliet
2005 Konstnärsnämnden, ett årigt arbetsstipendium,
2004 Molly och Ragnar Rudemars fond
2003 Kungl. Akademien för de fria konsterna, Erik Sääfs resestipendium
2002 Helge ax:son Jonsons Stiftelse, resestipendium
2000 Helge ax:son Jonsons Stiftelse, resestipendium
1998 Monika de Mejersfond, teckningsstipendium
1998 Märta, Wivi och Åke Liljesons Stiftelse

Gestaltningsuppdrag/skissuppdrag:
2018 Gestaltningsuppdrag, Göteborg kommun, Kärraskola (pågående projekt)
2017 Gestaltningsuppdrag, Örebro kommun, Vintrosa skola
2017 Gestaltnings uppdrag, Varberg kommun, Trönninge skola och Tresteget
2016 Parallellt skissuppdrag, Linköpings kommun, Brokindskola
2015 Gestaltningsuppdrag, Gislaved kommun, Gislaveds Kulturhus
2014 Gestaltningsuppdrag, Upplands-Bro kommun, Kungsängens Kulturhus
2014 Tävling/ skissuppdrag, ”Sporthall i Visby”, Visby kommun.
2013 Gestaltningsuppdrag, Nacka kommun, Förskolan Isis
2013 Gestaltningsuppdrag, Katrineholm kommun, Lövåsgårdens äldreboende
2013 Gestaltningsuppdrag, Statens konstråd, Södertälje nya Polishus
2012 Parallellt skissuppdrag, Örebro kommun, Trängens ishall
2012 Tävling/ skissuppdrag, ”Campus USÖ”, Statens konstråd/Örebro läns Landsting
2012 Tävling/ skissuppdrag, ”Konst på väg”, skissuppdrag, Jönköpings kommun
2012 Parallellt skissuppdrag, Nya Karolinska, Kuturförvaltningen/Stockholms läns landsting
2011 Gestaltningsuppdrag, bullerplank i Ursvik, Stadsbyggnads projekt Ursvik genom Stora Ursvik KB.
2010 Gestaltningsuppdrag, Bredängs bibliotek i Stockholm. Stockholm konst, beställare Stockholms stadsbibliotek
2009 Gestaltningsuppdrag, Sture bibliotek i Stockholm, Stockholm konst beställare Stockholms stadsbibliotek
2009 Parallellt skissuppdrag, Hultsfreds kommun.
2008 Gestaltningsuppdrag, Karlbergsskolan i Köping, Statens konstråd i samarbete med Köpings kommun

Representerad:
Sundsvalls kommun/museum
Växjö kommun
Västernorrlands läns landsting
Katrineholms kommun
Statens konstråd, placering Högskolan Väst, Trollhättan
Uppsala konstmuseum
Statens konstråd, placering Växjö universitet m.m.
Stockholms läns landsting, placering Södersjukhuset, Stockholm
Apoteksbolagets konstförening
SAK, Sveriges Allmänna konstförening
samt privata samlare

Undervisning:
2012 Gästlärare på Gerlesborgsskolan i Stockholm
2012 Gästlärare på Nordiska konstskolan i Karleby
2011 Workshop på Ursviksskolan, Sundbyberg
2009 Kursledare i skulptur på Husby Gård i samband med projektet ”Tag Plats”
2008 Föreläsning på Karlbergsskolan i Köping
2007 Gästlärare på Konsthögskolan i Umeå, sommarkurs i måleri
2005 Gästlärare på Konsthögskolan i Umeå, sommarkurs i måleri
2005 Gästlärare på Umeå Konstskola

Kataloger:
2011 Anna Svensson 2004-2011, text av Frida Cornell: Fantasins yttre gräns ISBN 978-91-633-8573-5
2005 Anna Svensson Måleri och skulptur, text av Thomas Millroth: En tråd i labyrinten utgiven av EDITION HOHES UFER AHRENSHOOP i samband med    utställningen ”3+3- Ung konst från tre länder”, 2005 i NEUEN KUNSTHAUS AHRENSHOOP ISBN 3 - 934216 - 32 - 3
2004 Anna Svensson Ystads konstmuseum, text av Thomas Millroth: Ögonblick av extas i ultrarapid ISBN 91 - 87258 - 49 - 8

Bibliografi:
2017-09-05 Omkonst, Anna Svensson, Sunny Afternoon-Katrineholms konsthall, Leif Mattsson
2016-11-22 Konsten.net, ”Women don´t paint very well”, Johanna Theander
2012-07-03 Omkonst, ”Woodstock - med trä som inspiration”, Thomas Lissing
2012-06-27 Smålandsposten, ”Trä i olika perspektiv”, Thomas Lissing
2011 Sköna hem, Nummer 2
2010-03-12 Svenska Dagbladet, "Konsten ska med från grunden", Lina Wennersten
2010-02-27 Svenska Dagbladet, "Bredäng har fått det tredje t-banebiblioteket i Stockholm", Jan-Ewert Strömbäck
2009-12-06 Svenska Dagbladet, Bild och text i "Guiden".
2008-10-13 Bergslagsbladet, "Starka färger på Kabbe", Lennye Osbeck
2008-10-13 Arboga Tidning, "Starka färger på Kabbe", Lennye Osbeck
2008-10-17 Magazin 24, "Invigning av staty på Karlbergsskolan", Natalie Hedenström
2006-06-16 Helsingborgs Dagblad, "Explosioner i form och färg", Tjerstin Thorsén
2005 Volym, "Anna Svensson på Box kraftverk till 14 aug", Jan K Persson
2005-05-13 Tidningen Ångermanland, "Grafiska explosioner i Box", Lars Landström
2004-03-24 Sydsvenska Dagbladet, "Fantasifulla explosioner", Carolina Söderholm
2004-03-20 Ystads Allehanda, "Pulserande glöd och gnistregn", Bo Bjelvehammar
2004-03-20 Skånska Dagbladet, "Konst med känsla för samtiden", Håkan Eriksson
2002-06-03 Konsten.net, "Kungl. Konsthögskolans vårutställning 2002", Anders Olofsson
2002-06-08 Aftonbladet, "Alla vill tillhöra de lyckade 20 procenten", Stina Högkvist
2001-11-04 Svenska Dagbladet, "Guiden väljer galleri", Stig Johansson
2001-06-01 Konsten.net, "Kungl. Konsthögskolans vårutställning 2001", Anders Olofsson